Regulamentul Testului de sociabilitate și de aptitudini canine

CERINȚE GENERALE:

Testul de sociabilitate și de aptitudine canina sau TSAC este deschis tuturor proprietarilor de câini, cu sau fără înscriere într-o Carte de Origini (C.O.), fie că sunt sau nu membri la un club de munca sau de rasă sau la o asociatie teritoriala, membra a A.Ch.R.

Toți câinii, fără excepție, trebuie să fie în vârstă de 12 luni împlinite în ziua examenului și prezentați de către proprietarul lor. Aceste criterii trebuie verificate de către arbitru înainte de începerea testelor.

CERINȚE SPECIALE:

page1image1747155472

TSAC poate fi arbitrat de către orice arbitru acreditat de Colegiul de arbitri pentru discipline de munca din cadrul A.Ch.R.

1. Documentele ce trebuie anexate raportului de TSAC :

Pentru câinii înscriși într-o C.O. : Fotocopie lizibilă, completă a pedigreeului precum și numarul de tatuaj sau de identificare (CIP), carnetul de sanatate.

Pentru câinii neînscriși în C.O. : Fotocopie lizibilă a carnetului de sanatate, precum si a numarului de tatuaj sau de identificare (tatuaj mecanic sau transponder electronic/ CIP ).

2. Condiții de organizare a probelor de TSAC :

Examenele TSAC pot fi organizate sub egida asociatiilor sau cluburilor membre ale A.Ch.R. cu autorizarea A.Ch.R., fie cu ocazia reuniunilor, concursurilor, expozițiilor pe care acestea le organizează ele însele sau pe care le patronează, fie în cadrul activităților normale ale asociatiilor si cluburilor membre A.Ch.R. cuautorizarea A.Ch.R.

N.B : Organizatorul examenului TSAC se va ingriji de buna desfasurare a intregii activitati a examinarii, crearea conditiilor necesare pentru aceasta si in acest sens va intocmi un dosar care sa cuprinda toate autorizarile necesare de la forurile competente pe teritoriul carora se va desfasura examenul (DSV, Politie, Salvare, etc.)

Tot organizatorul se va ingriji ca fiecare caine ce se va prezenta pentru examinare sa detina un dosar care sa cuprinda documentele de identificare mentionate mai sus precum si foaia de arbitraj.

Diplomele:

Pentru a evita eventualele falsificări, aceste diplome vor fi autentificate de către stampila asociatiei sau clubului care organizeaza examenul, vor fi semnate de catre reprezentantul asociatiei sau clubului organizator, de catre arbitrul examinator si vor fi trimise spre aprobarea A.Ch.R. Diplomele vor fi remise câinilor recunoscuți apți în urma testelor, dupa verificarea si confirmarea rezultatelor de catre A.Ch.R.

La sfârșitul examenului rezultatele acestuia cuprinse intr-un raport, insotite de toate documentele mentionate mai sus vor fi trimise catre A.Ch.R.

Orice dosar considerat incomplet sau incorect va face obiectul unei respingeri. Următoarele mențiuni vor trebui în mod obligatoriu să figureze pe raport :
- Locul examenului,
- Club organizator,

- Data examenului,
- Numele arbitrului și semnătura acestuia, - Numărul de câini apți sau amânați

Notificarea aptitudinii sau amânarea va trebui să fie precizată de către arbitru precum și mențiunea calificativului obținut în caz de reușită, adică; ‘’excelent’’, ‘’ foarte bine‘’, ‘’ bine’’, ”suficient”. Obținerea a două calificative ”insuficient” duce la amânarea promovării până la o dată ulterioară.

4. Conținutul probelor Testului de sociabilitate și de aptitudini canine.

Scopul principal al acestui test este acela de a verifica echilibrul de caracter al câinelui, sociabilitatea sa și aptitudinea stăpânului de a exercita controlul asupra animalului său. Atenția arbitrului se va referi în special la aceste puncte specifice ale caracterului animalului care îi este prezentat.

a) PROBA A

1. Verificarea stabilității și sociabilității în prezența și în absența stăpânului.
Conductorul cu câinele său aflat în mijlocul unui grup de persoane (6-10 persoane) în poziție de bază și în lesă pornește cu câinele său către arbitru și asistentul acestuia pentru prezentare. Trebuie demonstrat un mers la picior pe o distanță de 20 de metri. În urma prezentării (numele conductorului, câinelui, vârsta, rasa) conductorul câinelui înmânează lesa asistentului de arbitru, care după un scurt contact cu câinele începe cu blândețe să-l manipuleze fizic (îl mângâie pe cap, bot, spate, picioare

anterioare, posterioare) după care se trece la verificarea microcipului. Toate aceste operațiuni pot fi făcute de către asistentul de arbitru sau arbitru în prezența conductorului care se află la o distanță de 2 metri de câine.

Pe întreg parcursul acestui exercițiu, trebuiesc urmărite reacția câinelui în grupul de persoane, gradul de control al conductorului, modalitatea mersului la picior, reacția la înmânarea lesei de către o persoană străină, stabilitatea și sociabilitatea câinelui la manipulări fizice și verificarea microcipului sau tatuajului.

2. Reacția la zgomot în prezența conductorului

După verificarea microcipului, la o distanță minimă de cel puțin 5 metri de câine, un al doilea asistent trece în linie dreaptă prin fața câinelui în pas normal, producând zgomot în mod repetat cu ajutorul a două castroane metalice, a unei moriști de vânt sau a unui pet de plastic cu pietricele în el. Pe toată durata acestui exercițiu conductorul câinelui se va afla în raza vizuală a câinelui, iar câinele este ținut în lesă de către asistentul de arbitru.

3. Comportamentul câinelui în absența conductorului

După îndepărtarea celui deal doilea asistent de arbitru cu sursa de zgomot, conductorul câinelui dispare din raza vizuală a câinelui pentru o scurtă perioadă de timp. De observat reacția câinelui în absența conductorului.

4. Reacția la zgomot în absența conductorului

Din direcția din care conductorul câinelui a dispărut, iese cel deal doilea asistent de arbitru, mergând pe bicicletă și în același timp producând niște zgomote de intensitate medie (claxon, goarnă). Aceste zgomote vor fi produse înainte de intersectarea cu câinele (la nu mai puțin de 5 metri distanță) și după depășirea câinelui. Pe toată durata acestui exercițiu conductorul este dispărut din raza vizuală a câinelui.

5. Reacția la intersectarea cu un alt câine

La semnul arbitrului, conductorul câinelui revine la câinele său și începe executarea unui mers la picior în linie dreaptă pe o distanță de 20 de metri în direcția grupului de persoane din mijlocul căreia a pornit la începerea examinării. Aproximativ la mijlocul distanței, conductorul se va intersecta cu un al doilea conductor însoțit de câinele său. Pe tot parcursul acestui traseu arbitru însoțește conductorul și câinele acestuia îndeaproape.

6. Reacția la grupul de persoane în mișcare

După intersectarea cu cel deal doilea câine, conductorul își continuă traseul în linie dreaptă, urmând a se intersecta cu un grup de persoane în mișcare (6-10 persoane). Înainte de intersectare, una din persoanele din grup va deschide o umbrelă în raza vizuală a câinelui, fără a fi amenințătoare la adresa acestuia, iar o altă persoană va produce un zgomot ciudat de intensitate medie cu ajutorul unui bidon cu pietricele în el. De observat siguranța de sine a câinelui, stabilitatea nervoasă, gradul de control exercitat de conductor.

După producerea zgomotelor și intersectarea cu gruul de persoane, la o distanță de aproximativ 2 pași după depășire, grupul de persoane se va întoarce la 180 de grade întrun ritm alert și va depăși câinele din spate ăn pas alergător continuând să alerge pentru încă 10 pași după care se va opri. Conductorul cu câinele său vor continua să meargă până în momentul ăn care vor ajunge în mijlocul grupului unde se vor opri în poziție de bază, poziție cu care se și încheie proba de socializare. De urmărit reacția la umbrelă, bidonul cu pietre, persoanele în alergare.

b) PROBA B – această probă se va desfășura pe un teren propice amenajat special

1. Mersul în lesă

De la punctul de start desemnat de arbitru se va porni cu câinele în lesă mergând la pas pe o distanță de 50 de pași înainte. După parcurgerea acestei distanțe conductorul se va întoarce înapoi în același ritm către punctul de start. În momentul trecerii prin punctul de start, execută o întoarcere la dreapta, continuând deplasarea pe o distanță de încă 15 pași, după care execută încă o schimbarede direcție tot către dreapta pe o distanță de 15 pași, după care se reîntoarce la punctul de start.

În acest exercițiu trebuiesc executate două schimbări de direcție către dreapta, două către stânga și două de stânga împrejur. După executarea traseului de mers la picior prin punctul de start conductorul cu câinele său se îndreaptă către grupul de persoane prin care trebuie să treacă ocolind o persoană odată la dreata și o dată la stânga.

2. Așteptare cu dispariție din raza vizuală

La indicația arbitrului conductorul cu câinele său se îndreaptă către locul desemnat așteptării. La indicația arbitrului, conductorul lasă câinele întro poziție la alegerea sa și se ascunde timp de 3- de secunde întrun loc special amenajat dinainte. La semnul arbitrului conductorul se întoarce la câinele său.

3. La indicația arbitrului conductorul câinelui lasă câinele întro poziție la alegere și se îndepărtează pe o distanță de 20 de pași. La semnul arbitrului acesta cheamă câinele la el.

Instrucțiuni de arbitrare :

Incapacitatea unui câine de a executa unul sau altul dintre aceste exerciții de ascultare nu poate constitui un motiv de amânare, dacă acest câine face altfel dovada calităților de echilibru de caracter și de sociabilitate căutate, rămânând, în special și în toate circumstanțele, sub controlul stăpânului său.

În ipoteza unui câine care nu ar executa corect aceste exerciții, arbitrul va avea atunci posibilitatea de a avea o incidență asupra atribuirii calificativului pus la dispoziția sa.

Notă : Amânarea unui câine la testul de TSAC nu este definitivă, acest câine putând să fie din nou prezentat ulterior, cu ocazia unui alt examen

 
Arbitri: 

Alexandru Bondar & Brindusa Mariana Gheorghiu

TSAC
200 ron
Entry Price
30-08-2024
Date
  • Micfalau, Romania
  • CCCBOR_TSAC
  • 14:00:00
Booking has ended at 29-08-2024